Skip to content
28/04/2014 / Ema Pokorná

Caldero – rybí kotlík s rýží; tradiční pokrm oblasti Mar Menor

El caldero je typický pokrm pro oblast Mar Menor. Vařívali si ho sami rybáři a používali do něj ryby, které nebyly vhodné pro prodej. Název pochází z nádoby na vaření: el caldero – kotlík, ve kterém se vaří vývar – el caldo.

Pro oživení ekonomiky a cestovního ruchu mimo sezónu v La Manga del Mar Menor byla letos poprvé uspořádána tzv. Ruta del Caldero y la Marinera. V restauracích, které se do této iniciativy zapojily, si klienti mohli dát porci caldera či marinery (další tradiční tapa Regionu Murcia) a jeden nápoj za skvělá 2 eura.

www.vivirenlamanga.es

Najdete spoustu receptů, ten můj bude zjednodušený tak, abyste si ho mohli připravit doma sami.

Ingredience pro 4 osoby:

400gr kulatozrnné rýže

4 zralá rajčata

12 stroučků česneku

4 sladké sušené papričky ñoras

zbytkové části ryb na vývar případně celá ryba

olivový olej

štáva z citrónu

Postup:

1. Připravte si vývar: rybu vložte do vody, přidejte sůl, případně stonky petrželky (ty po vyvaření vyjměte).

2. Odstraňte stopku a semínka z papriček, nakrájejte je na menší kousky a osmažte na pánvi na olivovém oleji. Olejem nešetřete, smažte pomalu, papričky se nesmí spálit. Až se papričky dosmaží, vyjměte je. Ve stejném oleji opražte 8 stroučků česneku nakrájených na plátky, také pozor na jejich připálení. Pak přidejte rajčata nakrájená na kostičky a osmažené papričky, osolte a vše na mírném ohni vyduste doměka. Směs pak rozmixujte dohladka mixérem.

3. Nalijte opět na pánev. Pokud si k rýži budete chtít dát rybu, nakrájejte ji na plátky či rozpulte, ve směsi poduste, pak vyjměte a nechte již připravené ke konzumaci. Do směsi nasypte rýži a přidejte vývar z ryby, přisolte podle uvážení. Na dávku kulatozrnné rýže připadá obvykle 2 až 3 dávky vody/vývaru, záleží však na typu rýže a vodnatosti rajčatové směsi. Lépe nalít ze začátku méně a podle potřeby dolévat. Raději nechte rýži mírně nedovařenou, pod poklicí dojde.

4. Na přípravu tzv. alioli, neboli česnekové majonézy, si prolisujeme zbylé 4 stroučky česneku, přidáme trochu soli, oleje a mixujeme. Postupně přiléváme po kapkách olej a ke konci i několik kapek šťávy z citrónu.

CALDERO 9

Foto: lacocinademariona.blogspot.com

Caldero se buď servíruje samotné jako první chod nebo s rybou jako chod hlavní. Alioli zamíchejte do rýžové směsi. Bude vám zřejmě připadat divné jíst rýži s majonézou, ale nebojte se této kombinace, česnek skvěle podtrhuje chuť tohoto pokrmu.

Nejběžněji se k přípravě používají tyto místní druhy ryb: moralla, mújol, gallina nebo dorada, stačí však, pokud si seženete jakoukoliv jinou bílomasou mořskou rybu. V případě, že nemáte papričky ñoras, použijte jiné sušené sladké papričky. Pokud už jste ovšem někdy zkoušeli připravovat nějaký pokrm zahraniční kuchyně, víte dobře, že nebude chutnat úplně stejně, jako v zemi původu. Proto vám můžu jedině doporučit přijet si vychutnat tradiční caldero k Mar Menor.

Recepty ve španělštině:

http://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?sit=c,543,m,1216&r=ReP-4335-DETALLE_REPORTAJESABUELO

http://marmenor.wordpress.com/2007/08/24/caldero-receta-de-los-alcazares/

http://lacocinademariona.blogspot.com.es/2011/12/caldero-del-mar-menor.html

Slovníček pro začátečníky:

el pescado – ryba (používá se ve většině případů v jednotném čísle a vztahuje se pouze k rybám jako produktu ke zpracování; živá      ryba je el pez)

el ajo – česnek

freír – smažit

la sartén – pánev

Slovníček pro pokročilé:

la dorada – pražman/mořan zlatý (druh ryby)

la ñora – druh kulaté sladké papričky

el mortero – hmoždíř (tradičně ve Španělsku užívaný k drcení česneku)

sazonar – ochutit, okořenit

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s

%d bloggers like this: